LITERAL PRO 2022 - BARCELONA

19 I 20 DE MAIG DE 2022

PROGRAMACIÓ LITERAL PRO

La Progamació

Literal PRO 2022

LITERAL PRO és una fira professional del llibre polític i radical que se celebra durant el mes de maig a Barcelona, en el marc de la fira LITERAL. La fira ha esdevingut un dels esdeveniments clau en el panorama literari, intel·lectual i polític de la ciutat, atraient milers de persones cada any i un gran nombre de professionals que exposen els seus llibres i on es programen conferències, debats i concerts.

LITERAL PRO persegueix convertir-se en una cita imprescindible al calendari pels professionals del sector de tot Europa i del món que troben a Barcelona, un espai per a l’intercanvi fructífer per als seus negocis, per a les idees i els llibres radicals.

Dijous, 19 de maig

9h – Hall

Acreditació i benvinguda

Només per a editors acreditats.

10h-18h – Espai de treball

Espai d’exposició i de trobada B2B

Només per a editors acreditats.

15h – Hall

Coffee Match Meeting

L’espai està pensat per tenir una trobada, propera i directa amb professionals del món de l’edició que tenen trajectòries destacades, tot compartint taula i cafè. Una trobada d’intercanvi, per parlar, escoltar i aprendre. Amb un màxim de 5 participants per persona.

Hi participen:

 • Victor Malumian, Ediciones Godot i Feria de Editores (Argentina)
 • Paulo Slachewsky, LOM ediciones (Xile)
 • Roisin Davis, Haymarket Books (EUA)
 • Ana Maldonado, Fundarte (Venezuela)
 • Laura Huerga, Raig Verd Edicions (Països Catalans)
 • Emmanuel Rodríguez, Traficantes de Sueños (Estat espanyol)


Cal registrar-se prèviament aquí.

16h – Sala d’actes

Conversa: Llibertat d’expressió i lluita contra l’extrema dreta

Amb Miguel Yoshida, editor d’Expressão Popular (Brasil), Amelia Kraigher, editora en cap de Založba /*cf (Eslovènia) i Patryk Walaszkowski, editor senior i secretari de Krytyka Polityczna (Polònia). Modera: Laura Huerga, editora de Raig Verd

Es pot combatre l’extrema dreta des de la trinxera del món editorial? Com garantir la llibertat d’expressió quan els governs retallen drets? Coneixem les experiències d’editors i editores provinents de Brasil, Esolvènia i Polònia.
L’acte compta amb traducció simultània

17h – Sala d’actes

Masterclass: Ecoedició

Amb Jordi Panyella, editor de Pol·len Edicions
L’ecoedició és una manera de gestionar les publicacions segons principis de sostenibilitat i de protecció del medi ambient. Quan s’ecoedita, es publica sota estrictes criteris de protecció del medi ambient que permeten minimitzar l’impacte ambiental del llibre i aconseguir estalvis a partir de l’aplicació d’una sèrie de bones pràctiques. Aquestes bones pràctiques afecten tot el cicle de vida de la publicació: des de la decisió de publicar o no, l’ecoedisseny, la impressió, la distribució, etc.
L’acte compta amb traducció simultània.

18h – Sala d’actes

Conversa: Descolonitzar l’edició

Amb Ana Maldonado, editora de Fundarte (Venezuela), Miguel Yoshida, editor d’Expressão Popular (Brasil) i Nadia Bouchenni, editora de Faces Cachées Éditions (França). Modera: Nizaiá Cassián, integrant de Synusia, llibreria feminista antirracista i editorial fanzinera.

La majoria de llibres publicats al món ho fan desvinculats de les diversitats de cada país i amb una mirada occidental, patriarcal i blanca. Algunes editorials independents s’erigeixen per contraposar aquesta mirada. La conversa entre editors de diversos orígens ens desvetllarà què tenen en compte a l’hora de publicar.

L’acte compta amb traducció simultània.

19

Maig 2022

Divendres, 20 de maig

10h-18h – Espai de treball

Espai d’exposició i de trobada B2B

Només per a editors acreditats.

10h – Sala d’actes

Ajudes a la traducció i a la mobilitat

Amb l’Institut Ramón Llull i l’Institut Francès
Comptarem amb traducció simultània.

L’Institut Ramon Llull és un organisme públic que promou la llengua i la cultura catalanes. En l’àmbit exterior, fomenta la traducció de literatura i pensament escrits en català ja sigui narrativa, assaig, poesia, teatre o novel·la gràfica. Les editorials poden optar a aquest finançament. Per altra banda, l’Institut Francès difon la llengua i cultura franceses. En l’àmbit exterior, promou els intercanvis artístics i culturals. Fomenta la traducció i la mobilitat d’autors francesos. Les editorials poden optar a aquest finançament.

11h – Sala d’actes

Masterclass: Com treballar amb el llibre polític a les llibreries

Amb Alcira Padín, llibretera de Synusia i Natalia, llibretera de La Raposa. Modera: Alfonso Serrano, coordinador de l’editorial La oveja roja i la llibreria Contrabandos.

Synusia és una llibreria sense ànim de lucre dins de l’economia social i cooperativa de Terrassa. Aposta per noves formes de diàleg i intervenció en el teixit de la ciutat. Per a això proposa i genera continguts crítics a través del catàleg de llibres com des de la programació i formació que ofereix. La Raposa és una llibreria feminista situada al Poble Sec de Barcelona. A les seves lleixes s’hi troben títols de temàtica feminista, LGTBI, literatura infantil amb perspectiva de gènere, etc.

12.30h – Sala d’actes

Espai de pitch

Espai de presentacions breus on diversos autors exposen la idea o tesi del seu llibre amb l’objectiu de mostrar el potencial que té per a ser traduït en altres idiomes.

Cal registrar els autors prèviament aquí.

15h – Sala d’actes

Conversa: Pensar els conflictes. La relació entre el món editorial i la societat

Amb Stella Magliani-Belkacem, editora en cap de La Fabrique (França), Sebastian Budgen, editor de Verso Books (Regne Unit), Ole Rauch, editor de Jacobin i Brumaire i Ilaria Bussoni, editora de DeriveApprodi (Itàlia). Modera: Emmanuel Rodríguez, Traficantes de Sueños.

Com viuen els editors la relació amb la societat? Podem reescriure la història o incidir-hi? Ens aproparem a les idees de quatre editors referents en el sector editorial del llibre polític i radical.

L’acte compta amb traducció simultània.

16h – Hall

Coffee Match Meeting

L’espai està pensat per tenir una trobada, propera i directa amb professionals del món de l’edició que tenen trajectòries destacades, tot compartint taula i cafè. Una trobada d’intercanvi, per parlar, escoltar i aprendre. Amb un màxim de 5 participants per persona.

Hi participen:

 • Patryk Walaszkowski, Krytyka Polityczna (Polònia)
 • Miguel Yoshida, Expressão Popular (Brasil)
 • Ole Rauch, Brumaire Verlag i Jacobin Magazine (Alemanya)
 • Amelia Kraigher, Založba /*cf. (Eslovènia)
 • Amina Darwish, Pluto Press (Regne Unit)
 • Marc Garcés, Tigre de Paper Edicions (Països Catalans)
 • Hedoi Etxarte, Katakrak (Euskal Herria)


Cal registrar-se prèviament aquí.

17h – Sala d’actes

Conversa: Organitzar les editorials del món

Paulo Slachevsky, director de LOM ediciones i impulsor de l’Aliança Internacional d’Editors Independents (Chile), Victor Malumian, editor de Godot ediciones i organitzador de la Feria editores (Argentina), Miguel Yoshida, editor d’Expressão Popular i impulsor de la Red de Editores Independientes (Brasil). Modera: Laura Arau, coordinadora de la Fira Litera.

Com s’organitzen les editorials de pensament crític a diferents països del món? Com funcionen les xarxes d’editorials i quina incidència tenen en la societat? Ens aproparem diferents xarxes que s’organitzen a través de fires, trobades professionals o espais de suport mutu.

L’acte compta amb traducció simultània.

20

Maig 2022